Monday 10 December 2012

dobre zimske lazanje od špinjače. ( i za vegeterijance)

Ovo je je vrlo uskusan i kalorični recept no svakako pun viramina i masnoća dobrih za prebroditi zimu i guštat se zavalit nakon obida. Za ričetu treba Za zeleno punjenje: Kilo friške špinjače ili blitve Pola kila posnog sira ( lets face it nema rikote ovde za kupit osim po cijeni kavijara a domaći sir je jednako dobar). Parmezana friško ribanog ili kesica. Za crveno punjenje: Dvije konzerve isjeckanih poma. Velika velika kapula ili 2-3 normalne. Petrsimul ulje- koje voliš. List lovora. Za bešamel: Pola masla od 250 grama. 2-3 žlice brašna Muškatni orašćić. Pola litre mljeka. I paket suhih listova laznje manistre, Prvo s obzorim da treba naduže za skuhati bacamo se na crveni sloj lazanja. Izreži kapulu na male kockice, i baci je u zagrijano ulje 6 žlica od prilike, da se frigaju dok ne omekšaju. Na kapulu baciti lovor, isjeckani petrsimul zatim dvije konzerve poma. Zavriti, te smanjiti vatru na nisko da ne izgori i mješati povremeno. Ova šalša kuhati če se odprilike 40 minuta dok primpremate ostatak. Za zeleni sloj, potopite frišku špinjaču u vodu. Na špakerZai stavite veliki lonac vode za uzavrije dobro posoljen. Zatim počmite čistiti špinjaču od korjenja. nije potrebno previše sječi peteljke i one su u potrebljive. Kada je špinjača bez blata, odvojena od korjenja bacite ju u kipuču vodu dok ne omekša.atim iscijedite špinjaču i ostavite ju da voda kapa iz nje neko vrijeme. Žlicom iscjedite svu vodu gnječeči zelenilo od cjedilicu. Zatim uzmite škare ili nož i isjeckajte špinjaću u što manje komadiće. Iscjeđenu i izrezanu špinjaću prebacite u zdjelu. Dodajte posni sir. Papar. Sol. Gratani parmezan. I dobro zamišajte da smjesa postane ravnomjerna. Okjusom možete vidjeti dali fali soli ili ne. Na špaker stavite teču-lonac s plitko vode da zavrije. Pripremite posudu za pečenje lazanja sa malo ulja na dnu. U ukipjelu vodu ubacite suhe listove lazanja tjestenine, prvo broj dovoljan da prekrije dno posude. Kada tjestenina samo malo omekšea-bitno je da se ne skuha do kraja već samo malo postane fleksibilna jer će se kuhati u sokovima tokom pečenja.Stavite listove manistre na dno posude. Zatim prolijte sa skuhanom šalšom. Te ponovite kuhanje maanistre iznova samo za broj potreban da se sljedeći sloj prekrije. Prekrijte šalšu sa tom malo kuhanom manistrom te zatim prelijte smjesu sira i špinjače preko površine. Staite opet kihati manistru zaa zadnji dio. I sada je vrijeme praviti bešamel. U malu tečicu bacite maslo i par žlica brašna. dodate generozno muškatnog orašćića. i žlicom mješajte rastapajuće maaslo pazeci da ne zagori. Kada je brašno maslo pstala jedna smjesa, ulijte mljeko te mješajte dok se smjesa ne zgusne. To prolijte preko lazanja . i stavite u pec na 170 30-40 minuta. mmmmmmmm a zatim vadite i z pečnice !

No comments:

Post a Comment